Ділимося досвідом у рамках ініціативи «Міста для людей»

news img

Керівниця групи реалізації проектів Міжнародних фінансових організацій ЛКП «Львівелектротранс» Ірина Іванишин презентувала успішний досвід підприємства у рамах круглого столу «Міста для людей. Можливості для фінансування муніципального сектору під час війни та у період відбудови».

«Я вдячна організаторам заходу, колегам з «Укрексімбанку» за можливість поділитися своїм 11-річним досвідом співпраці з Міжнародними фінансовими організаціями (Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Міжнародною фінансовою корпорацією Світового банку) на прикладі інвестицій в громадський електричний транспорт міста Львова. Сподіваюся, що це був вдалий та перспективний початок серії просвітницьких заходів для громад, щоб нові муніципальні проекти почали реалізовуватися в Україні. Адже, зараз потрібно не тільки володіти інформацією, а також вміти її правильно застосовувати» - резюмує Ірина Іванишин.

Сам захід відбувся 13 вересня у Львові й був присвячений надважливій темі доступних механізмів фінансування потреб відновлення та розбудови міст. Серед учасників зустрічі були присутні мери міст, лідери громад, керівники сільських і селищних рад та керівники комунальних підприємств західних регіонів України, зокрема Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької й Чернівецької областей, а також експерти з Укрексімбанку та представники ЗМІ.

Своїм практичним досвідом та експертизою поділилися Андрій Москаленко, перший заступник міського голови — заступник міського голови з економічного розвитку Львівської міської ради, Михайло Медко, член Правління Укрексімбанку, Олександр Корень, директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів, Міністерства фінансів України, Денис Гайовий, директор та старший банкір Департаменту сталої інфраструктури ЄБРР: консультації для малого бізнесу в Україні. Олександр Решетнік, начальник управління по роботі з муніципалітетами та комунальним сектором Укрексімбанку, Павло Костромицький, керівник групи «Фінансова інфраструктура» Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору», Володимир Міллер, заступник міського голови з питань виконавчих органів та директора департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради, Віктор Гуменюк, директор КП «Луцькводоканал» та Василь Козак, голова Сокирянської територіальної громади.

Під час круглого столу експерти обговорили такі важливі питання, як реконструкція та розвиток міст під час війни та у період відбудови, як створити комфортні міста для життя громадян, фінансування інфраструктурних проєктів для розвитку місцевих громад та роль муніципально-комунального сектору після децентралізації.

«Розбудова і відновлення України — питання, яке потрібно вирішувати вже зараз. Успіх відбудови залежить не лише від міжнародної допомоги та інвестицій, а й від того, як громади самі гуртуватимуться й визначатимуть пріоритети. Після реформи децентралізації міста стали більш самодостатніми та платоспроможними. Коли містам потрібно реалізовувати масштабні проєкти то лише із залученням зовнішнього фінансування це можна зробити сьогодні, а не виділяти зі щорічного бюджету частину коштів. А все-таки, є стереотипи, страхи. Деякі лідери на місцях думають, що кредити — це погано, це ярмо. Проте кредит для громади — це можливість насамперед реалізувати проєкти зараз. Для нас головна мета — допомогти в реалізації проєкту. Наш акцент, наприклад, на малих містах та навіть ОТГ на базі села. У нас уже є успішні кейси. Ми бачимо, що є такі громади, особливо в периметрі великих міст, де є великі заводи, оренда землі тощо, вони можуть дати фору за фінансами деяким районним центрам», — зазначив Михайло Медко, член Правління Укрексімбанку під час свого виступу.

Захід став першим із серії публічних дискусій та практичних зустрічей, які Укрексімбанк планує організувати для мерів та лідерів територіальних громад.

13.09.2023