У Львові на лінії курсують всі 10 низькопідлогових трамваїв, придбані за підтримки Європейського інвестиційного банку (фото+відео)

news img

Сьогодні у Львові підвели підсумки реалізації найбільшого міжнародного проєкту ЛКП "Львівелектротранс". Зокрема, керівництво Львова, Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), делегат Представництва ЄС в Україні, керівники ЛКП «Львівелектротранс» та ПрАТ «Концерн-Електрон», депутати відвідали трамвайне депо та оглянули трамваї.

Нагадаємо, завдяки участі Львова у проєкті «Міський громадський транспорт України», місто отримало від Європейського інвестиційного банку 17,4 млн євро кредиту на закупівлю десяти п’ятисекційних трамваїв, пристосованих для людей на кріслах колісних. Контракт на їх поставку ЛКП «Львівелектротранс» уклало у вересні 2020 року, а отримувало їх поетапно – впродовж 2021-2024 років. На сьогодні всі 10 трамваїв курсують здебільшого на маршруті №8, що сполучає центр міста та найбільший житловий масив Сихів.

«У 2010 році була підписана угода про постачання для міста 10 трамваїв високої якості. Був тендер. В ньому переміг наш львівський «Електрон». Сьогодні маємо фінальний акорд - всі 10 трамваїв вже працюють на маршруті. Дуже важливо показати цей приклад в часі війни. Живі кошти ми використовуємо сьогодні на підтримку ЗСУ, а трамваї ми придбали за кредитні кошти, надані нам на вигідних умовах. Співпраця з Європейським інвестиційним банком – це унікально позитивна співпраця. Сьогодні багато громад спостерігають за цим кейсом, тому що кожне місто хотіло б мати таку співпрацю. Тому велика подяка Банку та всім, хто долучився до цього проєкту. Особливо, в час війни», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.


Голова регіонального представництва ЄІБ у країнах Східної Європи Жан-Ерік де Загон зазначив, що, «попри виклики, зумовлені російською війною в Україні, Львів продемонстрував неабияку стійкість, завершивши цей проєкт та забезпечивши доступ до десяти комфортних, інклюзивних та екологічно чистих трамваїв місцевого виробництва. ЄІБ залишається відданим підтримці українських міст у реалізації транспортних, дорожніх, енергетичних та інших муніципальних проєктів, сприяючи сталому відновленню та розвитку країни».

Зі своєчасним отриманням 10 трамваїв Львів привітав і керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва ЄС в Україні Хенрік Вітфельт:  «Мешканці та гості міста можуть користуватися новим, інклюзивним та екологічно чистим видом громадського транспорту. Разом із ЄІБ ми продовжуватимемо підтримувати Україну, допомагаючи у відновленні та вдосконаленні життєво важливих міських послуг та сприяючи економічній стабільності».


Також міський голова Андрій Садовий наголосив, що продукція, яку сьогодні виробляє завод «Електрон», є високої якості. І місто зацікавлене, аби і надалі купувати транспорт для Львова в місцевого виробника.

«Я задоволений львівським виробником. Була б можливість – ми б їм замовили багато чого. Звичайно, оплата після війни, або залучаючи кредитні або грантові кошти», - зауважив мер Львова Андрій Садовий.Водночас президент - голова правління ПрАТ «Концерн-Електрон» Юрій Бубес запевнив, що підприємство готове виконувати замовлення міста і виготовляти транспорт для Львова. Важливо, що нові низькопідлогові трамваї пристосовані для людей на кріслах колісних, що відповідає зростаючій потребі в інклюзивному транспорті в Україні. Мер Львова наголосив, що для міста пріоритетно, аби громадський транспорт був комфортний та доступний для усіх. Відтак, залучаючи кредитні кошти, місто також має намір модернізувати трамваї ТАТРА КТ4-СУ, пристосувавши їх для маломобільних людей.

«В нас зараз є ще один проєкт з модернізації трамваїв, щоб була забезпечена низькопідлогова функція. Бо сьогодні питання доступності – це питання нашого пріоритету. Трамваї «Електрон» вже це передбачають. Але ми маємо великий парк трамваїв, що виготовлені ще минулого століття та ще придатні до роботи. Але вони мають бути придатні і для людей з інвалідністю», - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.Також під час зустрічі у мерії європейським гостям презентували важливі проєкти, які реалізує Львів спільно з партнерами. Це, зокрема, екосистема людяності НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) та ветеранські центри, які активно розвивають в місті. Також презентували ініціативу Сities 4 Сities, як можливу платформу для навчання українських громад проектному менеджменту в написані та реалізації проектів за кошти міжнародних фінансових організацій.Додамо, проєкт «Міський громадський транспорт України» втілюється Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Міністерством фінансів України, міськими радами та комунальними підприємствами. Технічну підтримку у розмірі 3,5 млн. євро надав проєкту Європейський Союз.

Загалом в межах проєкту парки громадського транспорту також оновлюються в Києві, Харкові, Тернополі, Луцьку, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Миколаєві та Івано-Франківську. Загальна вартість проєкту ЄІБ – 200 млн євро. Також за підтримки технічної допомоги від Європейського Союзу Міністерство інфраструктури та міста-учасники отримують допомогу у підготовці та впровадженні проєкту, а також у прийнятті європейських стандартів сталої міської мобільності.Віцепрем’єр-міністр з відновлення України та Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков сказав: «Якісний громадський транспорт — один з ключових запитів на зміни серед мешканців українських міст. Ми вдячні, що, попри війну, наші європейські партнери продовжують підтримувати розвиток міського громадського транспорту, наближаючи його до європейських стандартів. Львів та інші міста, які беруть участь у проєкті ЄІБ "Міський громадський транспорт", демонструють неабияку стійкість у виконанні поставлених завдань — чи то оновлення транспорту, чи то відновлення пошкоджених об'єктів — і покращують життя громадян всупереч усім викликам».

Додаткова інформація про ЄІБ:

Працюючи в Україні з 2007 року, ЄІБ непохитно підтримує євроінтеграцію країни, яка стала ще важливішою після повномасштабного вторгнення Росії. З портфелем проєктів на суму 7,3 млрд євро Банк інвестує у муніципальну інфраструктуру, енергетику, транспорт та МСП, щоби покращити повсякденне життя, стимулювати економічне зростання та сприяти стійкості й відновленню України. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 р. ЄІБ надав негайну допомогу Україні, виділивши 2 млрд євро на терміновий ремонт критичної інфраструктури. Через ініціативу банка “EU for Ukraine Initiative” та її фонд “EU for Ukraine Fund”, а також завдяки ключовій ролі ЄІБ у втіленні програми ЄС Ukraine Facility загальною сумою 50 млрд євро Банк і далі відданий посиленню своєї діяльності в Україні відповідно до мандату, наданого лідерами ЄС, та у тісній співпраці з Європейською комісією, Європейським парламентом, державами-членами ЄС і міжнародними партнерами.

Додаткова інформація про трамваї «Електрон»

«Електрон» T5L641 – це п`ятисекційний однопросторовий комфортний вагон з системою кондиціонування салону і кабіни водія, з пониженим рівнем вібрації та шуму, технічний рівень якого відповідає сучасним європейським вимогам до міського електротранспорту. Широкі двері і низький рівень підлоги вагону дозволяють прискорити швидкість посадки-висадки пасажирів, особливо зручні для пасажирів з дітьми та маломобільних груп населення.Кількість місць для сидіння - 58, загальна пасажиромісткість трамвая - 250 осіб.

Підлога вагону в зоні дверей салону обладнана системою підігріву, що виключає обмерзання та намерзання снігу в зимовий період. Спеціальне покриття вікон зберігає тепло у холодну пору року і відбиває ультрафіолетові промені сонця у спеку. Трамвай обладнаний зовнішніми та внутрішніми відеокамерами панорамного огляду: пасажирського салону, майданчиків поблизу пасажирських дверей та зон позаду вагона, що забезпечують ширшу зону оглядовості та контроль водія за дорожньою ситуацією, посадкою-висадкою пасажирів.

За матеріалами прес служби Львівської міської ради.

Фото: Роман Балук







​​​

15.04.2024